Camera mee in de handbagage?


Camera mee in de handbagage?

Check vooraf de regels van de vliegmaatschappij



Ga je op vliegvakantie en neem je jouw dierbare spiegelreflex- of systeemcamera mee? Zorg dan goed voor hem met deze praktische tips.
Bij je houden
Doe je camera nooit in de normale bagage. Daar wordt namelijk lustig mee gegooid. En mocht je koffer onverhoeds in het verkeerde vliegtuig terechtkomen, dan kan het even duren voordat je de camera terugziet. Toch knap vervelend als je de eerste week van je vakantie niet kunt fotograferen.
Het toestel kan doorgaans probleemloos mee als handbagage. Zolang de tas of zak waarin je de camera mee aan boord wilt nemen maar voldoet aan de maximaal toegestane afmetingen en het maximale gewicht.
Geen risico nemen
Check dus altijd vooraf de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Controleer afmetingen en gewicht en zorg dat je ruim binnen de marge blijft. Je wilt beslist geen gedoe aan de incheckbalie, waardoor je de spullen opnieuw moet inpakken of jouw waardevolle bezit alsnog verbannen ziet worden naar het laadruim.
Let op: heb je een aansluitende binnenlandse vlucht, dan kan het zijn dat er weer andere regels gelden. Ook hier geldt: vooraf controleren!
Geschikte tas zoeken
Zoek een tas  die nauw om je camera sluit om ruimte te besparen. Handbagage moet meestal in het opbergvakje boven je zitplaats passen. Een rolkoffertje (trolley) is minder flexibel en zou bij opbergen problemen kunnen opleveren.
Bij goedkopere vliegmaatschappijen kan het maximale gewicht slechts 5 of 6 kg bedragen. De toegestane afmetingen van je tas verschillen ook per organisatie, maar er is een overeenkomst. De som van de afmetingen mag volgens internationale richtlijnen binnen de luchtvaart niet meer zijn dan 115 cm. Bijvoorbeeld 55 x 35 x 25 centimeter.
Camera mag soms mee als extra item
Bij goedkope maatschappijen mag je meestal maar één stuk handbagage meenemen. Heb je geboekt bij een duurdere maatschappij of vlieg je eerste klas, dan kan het zijn dat twee stuks zijn toegestaan.
Sommige maatschappijen laten naast de handbagage nog één persoonlijk item toe. Is dat het geval, check dan vooraf of dat het cameratasje mag zijn.
De kunst van het weglaten
Neem niet te veel mee. Bedenk vooraf goed welke lens of lenzen je echt nodig zult hebben. Je wordt er alleen maar creatiever van als je jezelf beperkingen oplegt.
Op vakantie kun je soms ook best een paar meter naar voren of achteren stappen om een bepaalde foto te maken. Een aparte lens voor elke situatie is dus niet nodig.
Niet te koop lopen
Je camera zichtbaar meedragen is niet verstandig, sommige ogen zijn hongerig. Je mag best in de goedheid van de mens geloven. Maar zodra je je in menigtes begeeft, wordt de kans groter dat er ook personen rondlopen met minder goede bedoelingen.
Zorg dat je de rits of openingszijde van de tas tegen je lichaam draagt, zodat niemand in de drukte ongemerkt kan toeslaan.
Fotografeer liever niet op de luchthaven. 
Op papier zetten
Neem een kopietje van het aankoopbewijs van je camera mee, zodat je altijd kunt aantonen dat de camera van jou is. De douane zou ernaar kunnen vragen, of de lokale politie als je spullen gestolen worden. Een lijstje opstellen van alle apparatuur en de bijhorende aanschafprijs en serienummers kan ook slim zijn.
Geen foto’s maken
Roep niet onnodig verdenkingen op je af, waardoor je je spullen moet gaan uitpakken of zelfs je camera moet ‘uitkleden’. Fotografeer daarom bij voorkeur niet op de luchthaven. Je richt zo de aandacht op jezelf.
Batterijen inpakken
Losse (oplaadbare) lithiumbatterijen mogen alleen in de handbagage mee, niet in het laadruim! Mocht er in een batterij kortsluiting ontstaan, bijvoorbeeld doordat de contactpunten blootliggen, dan kan deze ontvlammen. Men wil er dan snel bij kunnen zijn, en in de laadruimte is dat onmogelijk.
Elke reservebatterij moet dan ook in de oorspronkelijke verpakking zitten. Heb je die niet meer, dan moeten de contactpunten afgeplakt worden om ze te isoleren, en elke batterij moet apart in een plastic zakje worden verpakt. Deze regel wordt vooral op vluchten naar en binnen de VS streng toegepast. Batterijen in je ingecheckte bagage worden verwijderd.
Koffer valt niet op
Besluit je toch dat je complete fotografie-uitrusting het laadruim in moet, bedenk dan dat een makkelijk als zodanig herkenbare fototas met bekend cameramerk erop niet ideaal is. Is verder transport geen probleem, overweeg dan een flightcase.
Besef ook dat je camera, en in het bijzonder de spiegel, misschien niet bestand is tegen de grote luchtdruk- en temperatuurverschillen in de vrachtruimte.
Voldoende verzekeren
Zorg dat je zeker weet dat je camera op reis voldoende (mee)verzekerd is. Check vooraf tot welk bedrag je verzekeraar vergoedt bij diefstal. Dat valt vaak tegen als je een dure camera hebt. Houd er ook rekening mee dat je camera standaard verzekerd is tegen de dagwaarde, niet de nieuwprijs. Informeer dus naar een uitgebreidere dekking.
Realiseer je ook dat je de beelden die je hebt gemaakt niet kunt verzekeren. De volle geheugenkaartjes apart bij je houden kan dus verstandig zijn. Dat geldt ook voor filmrolletjes, mocht je nog analoog fotograferen. Deze kunnen namelijk beschadigd raken door de röntgencontrole van de normale bagage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten